Řepný burger s oblohou


45 minut
pro 4 děti
Burger
300 g najemno nastrouhané červené řepy
75 g ovesných vloček
2 vejce
1 šalotka, nasekaná nadrobno
1 lžíce kopru
1 lžíce tymiánu
1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
sůl a čerstvě mletý pepř
olej na smažení
Všechny suroviny mimo olej smícháme a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do pánve nebo hrnce nalijeme alespoň 2cm vrstvu oleje. Platí, že čím více oleje dáme, tím méně ho pokrm nasákne. Z odleželé řepné hmoty vytvarujeme osm karbanátků a osmažíme je z obou stran dozlatova v rozpáleném oleji, zhruba 2 minuty.
Osmažené Burgery vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dopečte v troubě ještě 15–20 minut.
Obloha
8 malých celozrnných bulek se sezamem
domácí kečup nebo jogurt na dochucení
2 rajčata, nakrájená na tenké plátky
8 listů ledového salátu
Bulky rozřízněte a vložte na mřížku na 1 minutu do trouby. Podle chuti je potřete kečupem, hořčicí nebo ochuceným jogurtem (třeba hrstí nasekané hladkolisté petržele, solí a pepřem), na jednu stranu položte opečený burger, navrch dejte plátek rajčete, list salátu, přiklopte druhou částí bulky a podávejte.