Moučníky a cukroví

Britský vánoční pudink

1 hodina

pro 4 osoby

4 lžíce másla
1 hrnek neslazeného jablečného džusu
2 velká jablka, oloupaná, vypeckovaná a nastrouhaná
2 dcl moštu anebo džusu
½ hrnku tmavých rozinek
½ hrnku zlatých rozinek
½ hrnku sušeného rybízu
½ hrnku sušených brusinek nebo třešní
½ hrnku nasekaných sušených fíků (nebo švestek či datlí)
¾ hrnku kandované citronové a pomerančové kůry
½ hrnku nasekaných kandovaných červených třešní
1 pomeranč nebo citron, dužina a šťáva
⅔ hrnku tmavého třtinového cukru
⅓ hrnku tmavého či bílého rumu
⅓ hrnku brandy či koňaku
½ lžičky drcené skořice
½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
¼ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky drceného hřebíčku
¼ lžičky soli

Všechny suroviny vložíme do hrnce, za občasného míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme vařit zhruba 30 minut, dokud se tekutina téměř všechna neodpaří. Odstavíme a podle chuti vmícháme 2–4 lžičky rumu nebo brandy. Necháme vychladnout, přiklopíme poklicí a uložíme na noc do lednice.

V chladu vydrží vánoční pudink minimálně jeden měsíc, ale je třeba ho každý týden prolít brandy, aby nevyschl.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: