Pyré z mišpule a kdoule, kdoulový kompot


Kdoulový kompot
kdoule
hřebíček
skořice
vanilkový lusk
cukr
citron
Z kdoulí odstraníme stopku, bubáka a jadřinec. Kdoule rychle tmavne, takže ji okamžitě vložíme do octové nebo citronové vody, aby si uchovala barvu. Přidáme hřebíček, skořici a vanilkový lusk. Přivedeme k varu a krátce povaříme.
Vařenou kdouli vkládáme do sklenic, přidáme celou skořici a vanilkový lusk.
Do vody, v níž jsme kdoule vařili, přidáme cukr jako konzervant. Necháme rozpustit a nalijeme do sklenic s kdoulemi.
Pyré z mišpule a kdoule
1 kg mišpulí
1 kg kdoulí
zhruba 250 g krupicového cukru
2 citrony, šťáva a strouhaná kůra
moučkový cukr na obalení
hřebíček
skořice
vanilkový lusk
badyán
Umyté mišpule a kdoule dáme zvlášť do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka, trvá to zhruba 1,5 hodiny. Odřízneme stopku a bubáka, přepůlíme, vyjmeme jádřinec a propasírujeme přes síto. Pyré ještě chvíli povaříme s kořením a citronovou šťávou a kůrou.