Tradiční recept z Českého ráje. Jsou to vlastně rohlíky z žitné mouky, které dostávali čeledíni, když na podzim odcházeli ze služby.

2 hodiny

pro 8 osob

500 ml vlažného mléka
42 g droždí
2 lžičky cukru
1 kg žitné mouky
2 lžičky soli
¼ lžičky kmínu
1 žloutek
1 lžíce sádla
vlažná voda dle potřeby
250 ml mléka na vlhčení rohlíků
nemletý mák a sůl na posypání

Do 200 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme kmín, žloutek, kvásek, zbylé mléko, lžíci sádla a dobře promícháme. Vyklopíme na pomoučněný vál a ručně vypracujeme hladké těsto. Je-li moc tuhé, přilijeme trochu vody. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň 1 hodinu kynout.

Těsto rozdělíme na dvě části a z každé rozválíme placku, moukou na podsypání při válení nešetřete, aby se těsto nelepilo na vál. Vykrojíme trojúhelníky, z nichž smotáme rohlíky. Posolíme, posypeme kmínem nebo mákem, přesuneme na sádlem vymazaný plech a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 20–30 minut dozlatova. Během pečení potíráme mlékem a máslem a po upečení vodou.

Další recepty Celý díl

Rady a tipy:
Rostliny v tomto receptu: