Moučníky a cukroví

Martinské rohlíky

Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků. Dělaly se prázdné nebo nadívané různými náplněmi. Na sv. Martina končila čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na odchodnou (proto se jim říkalo vandrovnice). Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.

2 hodiny

pro 4 osoby

Rohlíky

250 ml mléka
20 g droždí
30 g krupicového cukru
50 g másla
1 vanilkový cukr
2 žloutky
250 g hladké pšeničné mouky
sůl
½ vejce na potření
sádlo na vymazání plechu
mouka na podsypání válu

Maková nádivka

100 g mletého máku
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
1 lžíce másla
1 lžíce strouhaného perníku
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
1 lžíce medu

V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vykynout kvásek. Máslo utřeme se zbylým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme vykynuté droždí, zbylé mléko, mouku a sůl. Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu.

Mezitím smícháme suroviny na nádivku.

Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky. Konce rohlíčků nařízneme nožem a položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut. Rohlíky pomažeme vejcem a pečeme v horké troubě nebo peci při 180 °C zhruba 15–20 minut.

Další recepty Celý díl

Rady a tipy:
Rostliny v tomto receptu: