Zaklechtaná slepice s bylinkovými špeclemi


1–1,5 hodiny
pro 4–6 osob
4 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
špetka muškátového oříšku
slepičí vývar
250 ml zakysané smetany
1 žloutek
5 snítek hladkolisté petržele
sůl
obrané maso ze slepice
Připravíme jíšku – rozehřejeme máslo, jakmile začne hnědnout, vmícháme mouku a zhruba 1 minutu pražíme, ochutíme muškátovým oříškem a podlijeme vývarem. Přivedeme k varu a necháme na mírném plameni vařit zhruba 1 hodinu. V zakysané smetaně rozkvedláme žloutek a jemně nakrájenou petržel, osolíme a vmícháme do husté omáčky. Přidáme naporcované maso a necháme prohřát.
Bylinkové špecle
400 g hladké mouky
4 vejce
120 ml mléka
1 lžička másla
sůl
1 hrst hladkolisté petržele, nasekané nadrobno
Z mouky, vejce, mléka a másla vypracujeme těsto, vmícháme petrželku a do vařící osolené vody jej propasírujeme přes cedník nebo odkrajujeme lžičkou malé noky. Vaříme, až špecle vyplavou. Poté je slijeme, propláchneme studenou vodou a podáváme.