Slepičí vývar s celestýnskými nudlemi


Silný kuřecí vývar je považován za osvědčený lék na nachlazení. Dříve se ale hojně používala v české kuchyni slepice.
1,5–2,5 hodiny
pro 4–6 osob
1 slepice
1 menší mrkev
1 petržel
malý kousek celeru
1 cibule
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
sůl
Oškubanou slepici naporcujeme, vložíme do hrnce, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a koření, osolíme a vaříme do změknutí. V závislosti na stáří slepice to trvá 1–2 hodiny.
Slepici vyjmeme a vývar scedíme (a ponecháme). Uvařenou zeleninu můžeme nahradit čerstvou mrkví a petrželí. Nakrájíme ji na kostičky, vsypeme do vývaru a krátce povaříme doměkka. Mezitím obereme slepici, maso rozdělíme do talířů a zalijeme vývarem.
Nebo můžeme vývar jen scedit (a ponechat), zeleninu vyjmout a vyhodit, obrat maso ze slepice a udělat rovnou hlavní jídlo.
Celestýnské nudle
2 vejce
0,5 l mléka
250 g polohrubé mouky
muškátový oříšek
petrželka
špetka soli
Vajíčka smícháme s mlékem, přidáme polohrubou mouku a rozmícháme tak, aby těsto mělo podobnou konzistenci, jako když děláme palačinky. Poté přidáme špetku soli, nadrobno nakrájenou petrželku a trochu muškátového oříšku. Směs opět promícháme.
Těsto pak smažíme na pánvi jako palačinky, pokud nemáme vhodnou pánev, nalijeme na ni před smažením trochu oleje. Po osmažení těsta z obou stran ho nakrájíme na nudličky.
Nudle pak přidáváme do hotové polévky.