Různé

Nakládané citronky

O tomto receptu jsem se dozvěděla z jedné kuchařky, ale už si vůbec nepamatuju, jak se jmenovala. Díky za tvojí inspiraci, neznámá knížko! Přesná množství nejde udat, protože každý citron je trochu jinak velký.

na 1 sklenici potřebujeme zhruba

7 citronů
1 hrnek mořské soli
1 lžíce třtinového cukru
2 lžičky kuliček černého pepře

Velkou a širokou sklenici sterilizujeme.

Koupené citrony dobře omyjeme horkou vodou, protože jejich kůra je povoskovaná a jinak chemicky upravená, aby citrony dlouho vydržely krásně žluté a pevné.

Největší citron rozpůlíme, vypeckujeme a vymačkáme z něj šťávu.

Konce zbylých citronů odřízneme a rozkrájíme je na čtvrtky.

Na dno sklenice nasypeme trochu soli a položíme vymačkaný citron, navrch naskládáme nakrájené citrony, zasypeme solí a cukrem, zalijeme citronovou šťávou, přidáme kuličky pepře, zavřeme a protřepeme.

Sklenici otevřeme a stlačíme citrony ke dnu tak, aby nikde nekoukaly, případně dosypeme sůl. Zavřeme a necháme při pokojové teplotě odležet zhruba 1–3 měsíce.

Z uleželých citronů okrájíme slupku včetně bílé dužiny a tu použijeme. Hodí se k dochucení pečeného masa, ryb, do asijských omáček, dipů a kari. Kůra je dost slaná, lze ji však propláchnout ve vodě. Cukr dodává citronům sladkost, měl by být v poměru k soli nejvýše 1 : 2. Hmotnost citronů a nakládací soli by měl být stejný.

Další recepty Celý díl