Babaganuš (Baba Ghanoush)


1 hodina
pro 4 osoby
2 lilky
2 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžíce sezamové pasty tahini
1 lžíce olivového oleje
1 malá hrst jemně nasekané hladkolisté petržele
2 lžíce řeckého jogurtu (nemusí být)
citronová šťáva (nemusí být)
Lilky omyjeme, osušíme a na přímém ohni upečeme tak, aby byla slupka zcela opálená a lilky měkké. Lilky lze péct v popelu stejným způsobem jako brambory. Tím získají skvělou uzenou chuť a vůni. Necháme je zchladnout a poté je podélně rozřízneme. Dužinu vydlabeme do větší mísy, přidáme utřené stroužky česneku se solí, pepř, sezamovou pastu, olej a petrželku a důkladně promícháme vidličkou. Pokud máte rádi svěžejší chuť, můžete přidat dvě lžíce hustého bílého jogurtu nebo trochu šťávy z citronu. Babaganuš podáváme s arabským chlebem pita jako předkrm, nebo jako dip ke grilovanému masu.