Ryby a mořské plody

Kapr na černo

2 lžíce másla
kořenová zelenina (1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel), nastrouhaná
1 cibule, nadrobno nakrájená
2 lžíce krupicového cukru
směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
2 kolečka citronu i s kůrou
25 ml octa
750 ml rybího vývaru nebo vody
6 porcí kapra, osolených
4 lžíce povidel
100 g sušených švestek, pokrájených
50 g loupaných mandlí, nasekaných
20 g rozinek
50 g vlašských ořechů, nasekaných
2 lžíce strouhaného perníku

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypeme cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidáme koření, citron a minutu opékáme. Pak přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijeme vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povaříme. Do vroucí omáčky přidáme kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení dusíme. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimícháme povidla a perník a necháme ještě 10 minut provařit.

Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povaříme asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujeme a vmícháme do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou, a pokud se nám zdá výsledná omáčka řídká, můžeme ji zahustit perníkem. Před podáváním kapra ohřejeme v páře a přelijeme teplou omáčkou. Jako přílohu si můžeme dát bramborové šišky nebo tradiční houskový knedlík.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: