Maso

Bylinková svíčková s bylinkovou bagetou

1 kg hovězího masa zadního
200 g špeku
200 g cibule
200 g mrkve
150 g celeru
150 g kořenové petržele
150 g řapíkatého celeru
kuličky celého pepře, nového koření, bobkového listu a jalovce
snítka tymiánu, rozmarýnu
pokrájené listy libečku
5 plátků citronu
pažitka
petržel
2 stroužky česneku
50 ml smetany
¼ citronu
sůl

Rozpálíme pánev se lžící oleje a opečeme do hněda 100 g na kostičky nakrájeného špeku. Pak do rozpáleného špeku vložíme maso, opečeme ho ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.

Nakrájíme všechnu zeleninu na kostičky a z bavlněné bílé látky si vyrobíme si pytlíčky s kořením. Postačí nám celkem 4 a do každého z nich dáme 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 8 jalovce a 8 nového koření.

Ve velkém pekáči rozpálíme lžíci oleje a opět opečeme do hněda zbývajících 100 g nakrájeného špeku. Přidáme zeleninu, osolíme a dozlatova orestujeme zeleninu, na ni položíme maso, okolo něho vtlačíme pytlíčky s kořením. Maso pak ještě posypeme a obložíme snítky rozmarýnu, tymiánu a nakrájenými lístky libečku a plátky citronu. Podlejeme 200 ml vody a dáme péct do trouby na 90 minut na teplotu 170 stupňů. Výsledkem nemá být úplně propečené maso, ale spíše roastbeef.

Mezitím si připravíme bylinkovou bagetu. 2 lžíce změklého másla smícháme s drobně posekanou pažitkou, petrželí, prolisovaným česnekem a promícháme. Bagetu několikrát kolmě nařízneme a řezy vymažeme bylinkovým máslem. Dáme ji péct do trouby na 20 minut.

Jakmile je svíčková upečená, vyndáme maso stranou, pytlíčky a další bylinky vyhodíme a zeleninu rozmixujeme v míse na omáčku. Přilijeme 50 ml smetany a přidáme šťávu z čtvrtky citronu. Omáčka má být hustá a při servírování bude plnit spíše funkci dipu než tradiční omáčky v níž plave maso.

A můžeme servírovat – maso nakrájíme na tenké plátky, dáme na talíř, vedle přidáme 2 lžíce dipu a kousky upečené bagety.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: