Kaštanová tinktura na křečové žíly


20 kaštanů
500 ml 40% čisté vodky
3 sáčky želatiny agar agar nebo jiná želatina rostlinného původu
V silném mixéru rozsekáme v půl litru vodky kaštany. Ty přidáváme postupně, abychom mixér nerozbili. Tuto směs přelijeme do uzavíratelné sklenice a necháme luhovat po dobu jednoho měsíce na chladném místě. Každý den se směs kaštanů a vodky protřepe nebo promícháme.
Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou zpracujeme do masti. Uvaříme tedy želatinu agar agar dle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, 2 lžičky mandlového oleje, 15 kapek rozmarýnového oleje, 15 kapek levandulového oleje, 2 lžičky kokosového oleje a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém.
Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.