Luštěniny a obiloviny
Pohanková kaše
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/w512/213/213522160050009/296145.jpg?1386534183)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10614805433/foto09/recepty/m_2215.jpg?1704126737)
200 g pohanky
300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody)
špetka soli
trochu másla
mletá skořice
džem nebo marmeláda
trošku máty na ozdobení
Pohanku vysypeme do osoleného vroucího mléka nebo mléka s vodou, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením se totiž množství nejcennějších látek (rutinu a vitamínů) snižuje. Kaši posypeme skořicí, naservírujeme a vedle ní na druhou půlku talíře dáme 2 lžíce jakékoliv marmelády nebo džemu. Vše lehce pocukrujeme, na kaši dáme pár lístků máty na ozdobení.