Kosmetika a léčiva
Kostivalová mast
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/w512/213/213522160050008/294675.jpg?1385972244)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10614805433/foto09/recepty/m_2190.jpg?1704127129)
Kořen propláchneme v osolené vodě, necháme okapat a nakrájíme raději keramickým nožem na tenké plátky. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme sádlo, množství má být takové, aby se v něm všechen kořen potopil. Přidáme kořen, necháme 20 minut nádobu v horké lázni. Pak odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a můžeme přidat pár kapek esenciálního oleje.
Zamícháme a necháme odstát do druhého dne při pokojové teplotě. Druhý den zahřejeme (nevaříme) a scedíme přes plátno. Tekutinu nalijeme do skleniček nebo kelímků a skladujeme v chladu a temnu.