Kosmetika a léčiva

Kastilské mýdlo

450 g olivového oleje
170 g palmového oleje
280 g kokosového oleje
300 ml vody
120 g hydroxidu sodného
20 ml rozmarýnového esenciálního oleje
čerstvý rozmarýn či šalvej na ozdobu

Pomůcky

ochranné brýle nebo štít z plexiskla
gumová zástěra
gumové rukavice
pracovní oblečení s dlouhým rukávem
gumové boty (holinky)
nerezové hrnce
lžíce a míchače
vhodné je i sklo, určitě ne dřevo.

Destilovanovou vodu nalijeme do hrnce a za stálého míchání a velké obezřetnosti postupně vsypeme 120 g hydroxidu sodného. Mícháme ve tvaru ležaté osmičky do úplného rozpuštění kuliček. Dobré je otevřít si okno, louh totiž začne při styku s vodou tepelně reagovat. Po rozpuštění hydroxidu a zprůzračnění kalné vody, zakryjeme pokličkou, protože nezakrytý na sebe váže látky ze vzduchu, které louh znečišťují a zeslabují pak jeho účinek. Louh opatrně přeneste na místo, kde může vychladnout.

Na sporáku ve větším hrnci zkapalníme všechny oleje – olivový, palmový a kokosový. Za stálého míchání pomalu vlijeme do olejové směsi louh. Mícháme ve tvaru ležaté osmičky, dokud nám nevznikne hutší hmota stejné barvy bez jakýchkoliv skvrn. Do směsi vmícháme ještě 20 ml přírodního rozmarýnového esenciálního oleje, ještě jednou zamícháme a můžeme vlít do krabičky vyložené voskovaným papírem. Za tekutého stavu můžeme ozdobit čerstvým rozmarýnem či šalvějí.

Krabičku přiklopíme a necháme 24 hodin tuhnout. Pak je možné mýdlo nakrájet na libovolné tvary. Na povrchu se poté vytvoří bělavá vrstvička, která je pro pokožku dráždivá. Je možné ji smít při používání mýdel nebo skrojit při krájení nožem. Nakrájená mýdla necháme tvrdnout několik týdnů, čimž se sníží jejich pH a mýdla jsou jemnější k pokožce.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: