Moučníky a cukroví

Domácí nanuky pro uchování ovoce

Při výrobě domácích nanuků se řiďte svou fantazií. Můžete kombinovat různé ovoce mezi sebou, se smetanou nebo jogurtem.

Rybízovo-smetanové nanuky

200 g rybízu
2 lžíce cukru moučka
200 ml smetany ke šlehání
vanilkový lusk
2 lžíce medu
několik malin na ozdobu

Rybíz propasírujeme přes sítko a osladíme dvěma lžícemi medu. Smícháme cukr, smetanu a vanilku, kterou vyjmeme z vanilkového a šleháme, dokud směs nezhoustne. Můžeme vyšlehat až do krémové šlehačky, akorát se pak bude trošku hůře vkládat do forem. Tedy je lepší, aby šlehačka byla tekutá. Formy naplníme propasírovaným rybízem, umístíme do nich celou malinu a pak dolejeme šlehačkou. Dáme minimálně na 5 hodin do mrazáku.

Osvěžující ovocné nanuky

3 meruňky
200 g jahod
200 g cukru
400 ml vody
maliny či borůvky na ozdobu

V hrnci promícháme cukr s vodou a lehce zahřejeme, až se cukr rozpustí. Meruňky omejeme, zbavíme pecek, oloupeme a rozmixujeme. Pak promícháme s půlkou vody s cukrem.

Z omytých jahod odstraníme stopky a rozmixujeme. Kaši pak propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek a smícháme se vodou s cukrem.

Pak rozdělujte jednotlivé směsi do forem. Buď si udělejte čisté jahodové a meruňkové nanuky nebo si udělejte nanuky s oběma ovoci naráz. Při nalívání do forem můžete do různých úrovní umístit vždy po jednom kousku čerstvé borůvky či maliny. Dáme minimálně na 5 hodin do mrazáku.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: