Různé

Vaječná tlačenka

Suroviny

250 g směsi zeleniny na kostičky (mrkev, celer, petržel, čerstvá paprika, kyselá okurka, povolený mražený hrášek, sterilovaná kukuřice)
6 vajec + 3 vejce
1 sáček práškové želatiny
150 g majonézy

Nálev

75 ml octa, 20 g cukru,
7 g soli, 200 ml vývaru ze zeleniny
5 kuliček pepře, 3 nového koření, 1 bobkový list, 10 kuliček hořčice

Nejdřív uvaříme kořenovou zeleninu do měkka a vejce natvrdo. Zeleninu dáme stranou. Oloupejte vejce a oddělte bílky od žloutků. Pokrájejte na kostičky. Dejte stranou. Do hrnce vlijte 150 ml zchladlého vývaru, nasypte želatinu a nechte nabobtnat (10 min.). Ocet a koření povařte pár minut ve zbylém vývaru, neměl by se moc vyvařit. Odstraňte koření a horkou tekutinu vlijte do želatiny. Míchejte a přidejte majonézu. Míchejte metličkou svižně. Přisypte zeleninu, bílky, pak žloutky. Tuhne to, tak rychle s tím do hřbetu nebo do formy na biskupský chlebíček. Do středu ještě položte oloupané celé vejce naležato. Formu uložte na dvě až tři hodiny do chladu, nebo i na noc. Na druhý den je bleskově ponořte na pět vteřin do horké vody (skleněné a keramické formy o maličko déle) a hned vyklopte. Podávejte sypané pažitkou a v doprovodu čerstvého pečiva.

Další recepty Celý díl