Různé

Pizza - nejlepší těsto na doma od Maškrtnice

1 kg hladké mouky 00 (popřípadě přímo silnější italské mouky na pizzu)
650-700 ml vody (přilévejte postupně podle savosti mouky)
40 g olivového oleje
3-4 g droždí (úplně stačí, ač lze pro rychlejší verzi použít i 30 g:)
20 g soli

Uhněťte těsto – v robotu to potrvá asi 10–15 minut

Nechte ho asi hodinu zrát při pokojové teplotě, pak promačkejte a schovejte přikryté v uzavíratelné dóze o asi 3x objemu do lednice.

Druhý den rozdělte na cca 250–300 gramové porce, vytvarujte ranečky, ty nechte odpočívat v teple nebo chladu alespoň 30 minut – ale lépe hodinu až dvě. Pokud víte, že jich nespotřebujete tolik, můžete část porcí schovat a nechat odpočívat v chladu do dalšího dne – pak už ani není potřeba s tvarováním čekat. Postupně tvarujte a pečte pizzy.

Další recepty Celý díl