Různé

Kachna s čokoládou a polentou od Huga Hromase

1 kachna
2 hvězdičky badyánu
sůl a cukr
1 cibule
1 bílá paprika
1 rajče
1 stroužek česneku
1 pomeranč
mandlová sušenka (carcinyolis, cantuccini)
Špetka šafránu
Větvička rozmarýnu
100 g instantní polenty

Z celé kachny vyříznu prsa. Osolím je a přidám trochu cukru. Naložím kachní prsa s kolečky pomeranče, badyánem a větvičkou rozmarýnu, zabalím do pečícího papíru a nechám temperovat v proudu horkého vzduchu vedle ohně.

Oddělím stehna a křídla. Stehna přepůlím a z křídel odříznu špičky.

Ze zbytku trupu stáhnu kůži a sádlo, které si odložím na další použití.

Sádlo z kachny vyškvařím a připravím si základ z cibule, česneku, bílé papriky a nakrájených rajčat. Do základu přidám opečený skelet a špičky křídel, a nechám vařit šťávu ke kachně. Přidám případně špetku šafránu a nechám zredukovat.

Osolená kachní stehna a křídla dám péct do mírně vyhřáté pece. Když jsou upečené dozlatova a doměkka, zprudka ogriluji kachní prsa a nechám je dopéct dorůžova se stehny.

Přecedím šťávu ke kachně a zahustím ji mandlovou sušenkou a nechám v ní rozpustit čokoládu. Dochutím šťávou z pomeranče a mám hotovo.

Z polenty připravím řidší kaši jako přílohu ke kachně.

Podávám naběračku polenty, s kachním stehnem, několika plátky dorůžova upečeného kachního prsa a podliju čokoládovou omáčkou. Mohu ozdobit plátkem pomeranče a rozmarýnem.

Další recepty Celý díl