Moučníky a cukroví

Tvarohový koláč se špenátem, batáty a fetou

Slaný koláč, který zahřeje a zasytí. Servírujte ho k večeři, při dlouhých snídaních, na pikniku v přírodě nebo na večírku. Teplý i studený. Špenát je k dostání celoročně, batáty si už přeci pěstujete podle Herbáře na zahradě sami. Podzimní inspirace na vydatný voňavý quiche.

Těsto:
100 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
špetka soli
50 g másla
100 g měkkého tvarohu
Máslo na vymazání formy
Mouka na pomoučení
Hrách nebo fazole na zatížení těsta

Náplň:

500 g špenátu
2 střední batáty (200 g)
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu
2 lžíce olivového oleje
½ čl tymiánu
5 vajec
špetka strouhaného muškátového oříšku
150 g měkkého tvarohu (z kostky)
250 g sýru feta
sůl a čerstvě mletý pepř

Obě mouky prosejte do mísy, osolte, přidejte máslo a tvaroh. Rychle vypracujte hladké těsto. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto rozválejte na pomoučené ploše a vložte ho do formy. Vyrovnejte dno i okraje, zlehka ho propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a uložte do lednice.

Mezitím připravte náplň. Špenát omyjte, vytřepte z něj přebytečnou vodu a nechte ho okapat v cedníku. Batáty oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi opražte nasucho římský kmín a přesypte ho do misky, jakmile se rozvoní, stačí 30 vteřin. Do pánve vlijte olej, rozehřejte ho, vsypte cibuli a batáty a restujte je 3 minuty, přidejte česnek a tymián a opékejte je ještě 2 minuty za občasného míchání. Vmíchejte římský kmín a okapaný špenát, nechte ho zavadnout. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vytáhněte z lednice, pečicí papír zatižte fazolemi a pečte v rozehřáté troubě 15 minut. Pak papír opatrně sejměte a nechte ještě 5 minut dopéct. Ve velké míse prošlehejte metličkou vejce s muškátovým oříškem, špetkou soli a pepře. Zašlehejte tvaroh. Rozdrobte do směsi sýr feta a promíchejte.Přidejte opečenou zeleninu, rovnoměrně vmíchejte a směs přesuňte do upečeného korpusu. Uhlaďte povrch a vraťte do rozehřáté trouby. Pečte 30–35 minut, až náplň zpevní a zezlátne.

Další recepty Celý díl