Klementovy žitné housky

Pekaři mají několik patronů a světců se jménem Klement je také více, ale sv. Klement Maria Hofbauer (1751-1820) pekařinu dokonce studoval. Rodák z Tasovic u Znojma je oslavován pro svou službu chudým, založil pro ně i školu. Po chlapce, a dokonce i pro dívky. V Tasovicích se koná každoročně Pekařská pouť na počest tohoto moravského světce. U nás se jeho svátek slaví 20. května.
250 g hladké mouky
250 g hladké žitné mouky
400 ml vody
2 čl kmínu
20 g droždí
1 čl cukru
1 čl soli
Cukr a droždí rozpustíme v 50 ml vody. Mouky prosejeme do mísy, přidáme sůl a kmín, kvásek a zaděláváme těsto, do kterého postupně zapracujeme zbytek vody. Hladké a nelepivé těsto necháme 30 minut kynout. Poté ho prohněteme a necháme 20 minut kynout, a to zopakujeme ještě jednou. Těsto rozdělíme na 10 kousků, vytvoříme bochánky a necháme chvíli kynout. Z jednotlivých bochánků vytvoříme cca 15 cm váleček, na krajích zúžený a hranou ruky tvarujeme housku na pomyslné třetiny, prostřední část má být větší a buclatá. Dáme na vymazaný plech, necháme 20 min kynout a pečeme na 200 °C na parní režim asi 20 min.