Kačenky (Kačičky)


Těsto:
210 g hladké mouky
70 g moučkový cukru
kůra z 1/4 citronu
vanilkový lusk
140 g másla
2 žloutky
mouka na vál a na plech
Do prosáté mouky dáme cukr, kůru z citronu a dřeň z vanilkového lusku. Do toho nožem rozsekáme máslo, přidáme žloutky, vypracujeme lehce v těsto a dáme ztuhnout do lednice. Z vychlazeného těsta vyválíme 3 mm plát a formičkami vykrájíme 5 velikostí koleček-kytiček (od nejmenšího do největšího), poskládáme je na vymaštěný a vysypaný plech a v mírné troubě upečeme. Upečená kolečka spojujeme náplní tak, že začneme od největšího do nejmenšího (aby z toho byly kačenky jako na hraní). Z vrchu je polijeme čokoládovou polevou a nahoru dáme malý kousek oloupané zelené pistacie nebo malý šípek. Kačenky poskládáme do papírových košíčků.
Nádivka:
150 g opražených strouhaných oříšků
50 g strouhaných loupaných mandlí
100 g cukru
1 lžíce rumu
120 g pikantní zavařeniny
Všechny ingredience v míse dobře smícháme.
Poleva:
40 g másla
150 g čokolády
Oloupané pistácie, nebo šípky na ozdobu
Papírové košíčky
Máslo a čokoládu si dáme do ohnivzdorné misky a tu položíme nad pomalu vařící vodu. Necháme rozehřáti. Hladce umícháme a ještě horkou polevou poléváme kačenky, nebo je v polevě namáčíme.