Masopustní kvasové koblihy
přes 1 hodinu + rozkvas 12 hodin + kynutí 11–14 hodin
30 kusů
Rozkvas
2 lžíce pšeničného kvásku
100 g pšeničné mouky
100 ml vody
Dvanáct hodin předem rozmíchejte kvásek s moukou a vodou a nechte směs zrát. Pokud nemáte kvásek, začněte s přípravou čtyři dny předem – promíchejte 25 g mouky a 25 ml vody a nechte zrát v pokojové teplotě. Každý den přidejte 25 g mouky a 25 ml vody a nechte zrát, až kvásek bude bublat.
Těsto
4 vejce
3 lžíce rumu
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
80–100 ml mléka
60 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
5 g soli
300 g hladké pšeničné mouky
200 g polohrubé mouky
80 g změklého másla
100–150 g zavařeniny nebo krému
hladká mouka k pomoučení
rostlinný olej na smažení
moučkový cukr k poprášení
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte rum, strouhanou citronovou kůru, mléko, oba druhy cukru, sůl, rozkvas a hladkou a polohrubou mouku. Vypracujte hladké těsto. Přidejte kousky změklého másla a znovu propracujte vařečkou, až se těsto přestane lepit k míse a začne tvořit kompaktní kouli.
Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte 5–6 hodin kynout při pokojové teplotě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Pracovní plochu pomoučete a udělejte koblihy – plněné nebo neplněné.
A. Na plněné koblihy rozválejte těsto po částech na plát silný 5 mm. Polovinu těsta poklaďte v 2cm rozestupech lžičkou zavařeniny, zakryjte prázdnou polovinou těsta a vykrájejte naplněné koblihy.
B. Na neplněné koblihy rozkrájejte těsto na stejně velké kousky. Prsty spojujte vždy protilehlé rohy, až vytvoříte kulaté bochánky.
Koblihy skládejte ve větších rozestupech vedle sebe na vál, zakryjte je utěrkou a nechte kynout 6–8 hodin.
Vykynuté koblihy smažte alespoň v 2cm vrstvě oleje dozlatova – z jedné strany 45–60 vteřin, až začnou zlátnout, opatrně je otočte a dosmažte 45–60 vteřin z druhé strany.
Smažené koblihy položte na papírové utěrky a nechte vsáknout přebytečný tuk.
Plněné koblihy poprašte moučkovým cukrem. Do neplněných koblih píchněte nožem a do vzniklého prostoru stříkněte cukrářským sáčkem zavařeninu nebo krém.
Pocukrujte a podávejte.