Polévky

Polévka Ribollita

250 g fazolí
1 větší cibule
2 (barevné) mrkve
1 hrst mangoldu
4 větší listy kadeřávku
2 lžíce ghí nebo olivového oleje
2 stroužky česneku
1 bobkový list
400 g konzervovaných (krájených) rajčat
4 velké krajíce bílého chleba
olivový olej na zakápnutí
sůl a čerstvě mletý pepř

Deset až dvanáct hodin předem namočte fazole do studené vody.

Druhý den je slijte a uvařte ve 2 l vody doměkka, podle stáří fazolí to trvá 45–90 minut.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. Z mangoldu odřízněte řapíky, kadeřávek propláchněte a nasekejte nahrubo.

V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a opékejte cibuli a mrkve dozlatova. Přidejte řapíky mangoldu a nasekaný kadeřávek. Česnek oloupejte, prolisujte a orestujte 1 minutu. Zlehka osolte a přidejte bobkový list a rajčata. Povařte 5 minut.

Do hrnce vlijte uvařené fazole i s tekutinou, přidejte lístky mangoldu a společně povařte 10 minut. Osolte a opepřete.

Chléb natrhejte na kousky o velikosti sousta, vsypte do polévky a vařte ještě 15 minut, až chléb změkne a polévku zahustí. Podávejte zakápnuté olivovým olejem.

Další recepty Celý díl