Maso

Řízky z patizonu

2 mladé patizony
150 g hladké mouky
1 vejce
150 g kukuřičné strouhanky
1 lžička černého sezamu
špetka soli
zhruba 300 ml rostlinného oleje na smažení

Patizon nakrájejte na plátky široké 1–1,5 cm. Malým ostrým nožíkem oloupejte tvrdou slupku a vykrojte měkký kožovitý semeník se semínky.

Do jedné misky nasypte mouku, v druhé prošlehejte vejce, ve třetí promíchejte strouhanku se sezamem a špetkou soli. V rendlíku rozehřejte alespoň 3cm vrstvu oleje.

Plátky patizonu obalte postupně v mouce, vejci a strouhance a osmažte je v rozehřátém oleji dozlatova z obou stran, trvá to zhruba 5 minut na středním stupni.

Dip

100 g kvalitní majonézy
100 g zakysané smetany
1 lžíce nadrobno nasekaných lístků tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř
extra panenský olivový olej k zakápnutí

Na dip promíchejte majonézu, zakysanou smetanu a tymián. Dochuťte solí a pepřem a případně zakápněte olivovým olejem.

Smažený patizon podávejte s dipem.

Další recepty Celý díl