Lupina bílá a žlutá

Lidově: hrách škrkavičný, koření škrkavičné, sladká lupina, sladký vlčí bob, škrkavičník, vičinec, vlčák, vlčina, vlčinec, vlčí bob. Ve starověku byla ze semen některých druhů lupin vyráběna mouka, a to hlavně mezi chudšími vrstvami obyvatelstva. Boby lupiny mají stejný obsah bílkovin jako sója, ale oproti této plodině obsahují o polovinu méně tuků. Mají také podstatně vyšší podíl vlákniny než ostatní luštěniny. Stejně jako ze sóji i z této rostliny se vyrábí náhražka mléka a masa – tofu. Připravuje se z ní mouka vhodná pro bezlepkovou a veganskou dietu nebo se přidává do směsí bez lepku. Dnes se lupina opět vrací do módy a to nejen mezi přívrženci zdravé výživy, ale zvažuje se její potenciál v uživení světové populace.

Přehrát video

Lupina – vlčí bob

Lupina – vlčí bob