4 minuty

Štíhlý díl

Část: Pěstování a zpracování bylin

Obsah dílu

Hubnutí není jen dieta, ale také dobré trávení. Zkusíme očistu organismu jahodami na několik způsobů, uvaříme si bylinné čaje, zdravě a chutně zakonzervujeme zeleninu na zimu a dáme si krůtu na bylinkách s fenyklem.

Části dílu

00:17
Úvod
Úvod
    „Buďte fit“, „shoďte kila“, „tipy na šíthlou postavu“, to jsou snad nejčastější titulky z časopisů. V Herbáři nebudeme radit, jak cvičit nebo co nejíst, ukážeme si jen, jaké byliny využít tak, abyste dobře trávili, a tím se vám v těle neukládalo nic moc navíc. Prostě, abyste dobře vypadali v plavkách v létě i v zimě v krytých bazénech.
    01:07
    Jahodová dieta
    Jahodová dieta
      Začneme prastarou náhražkou půstu – jahodovou dietou. Ukážeme vám tři tipy, aby vás to bavilo: jahodovo-bazalkový čaj, polentu s jahodami a jahodové gazpacho, jedno z jídel, které si Linda z Herbáře nejvíce oblíbila.
      09:12
      Čaj na dobré trávení i vytrávení
      Čaj na dobré trávení i vytrávení
        Dále nám dědek kořenář s Kateřinou přichystá ze směsi sušených bylin čaj na dobré trávení i vytrávení.
        12:38
        Pěstování a zpracování bylin
        Pěstování a zpracování bylin
          Ukážeme si, jak se v Čechách pěstují byliny ve velkém a zpracovávájí se do směsí.
          16:25
          Pickles a naložená rajčata
          Pickles a naložená rajčata
            Trávení také poladíme se kvašenou zeleninou, nejjednodušším způsobem, jak si uchovat nadprodukci ze zahrádky na zimu. Trochu jsme se zde nechali inspirovat Amerikou, a tak budeme pro tuto zeleninu používat i jejich výraz „pickles“. Naložíme si i rajčata, a to s česnekem, tymiánem a olivovým olejem.
            19:56
            Krůta plněná bylinkami s fenyklem a bramborami
            Krůta plněná bylinkami s fenyklem a bramborami
              Jako hlavní chod se bude podávat krůta plněná bylinkami s fenyklem a bramborami.
              25:07
              Švédské kapky III.
              Švédské kapky III.
                A stále platí to stejné co minule: v poslední minutě budeme přidávat do našich švédských českých kapek další byliny.
                Přehrát celé video

                Recepty

                Herbář - Pryč s nachlazením
                Stopáž27 minut
                Další díl
                Pryč s nachlazením

                Přehled dílů

                131 dostupných
                Herbář - Vánoční
                Stopáž27 minut

                Vánoční

                I. řada

                Vánoce s bylinkami. To tu ještě nebylo.

                Poslední vysílání 29. 12. 2013 na ČT1
                Herbář - Nervy z oceli
                Stopáž26 minut

                Nervy z oceli

                I. řada

                Těsně před Vánocemi přijdou vhod tipy na zklidnění pomocí mrkve, čekanky, kopretiny řimbaby a máku. A taky nějaké ty uklidňující čaje.

                Poslední vysílání 22. 12. 2013 na ČT1
                Herbář - Něco pro babičku a dědu
                Stopáž26 minut

                Něco pro babičku a dědu

                I. řada

                Našim prarodičům připomeneme, že dříve do každé slušné domácnosti patřily preparáty z dubu a kaštanu. Zároveň poradíme, jak ve stáří kontrolovat vysoký tlak s pohankou a také dojde na remix svíčkové s bylinkami do lehčího jídla.

                Poslední vysílání 15. 12. 2013 na ČT1
                Herbář - Pohyb, pohyb
                Stopáž27 minut

                Pohyb, pohyb

                I. řada

                Recepty na pohyb jako takový necháme jiným pořadům. My se zaměříme na to, jak udržet pohybový aparát v kondici s omega 3 kyselinami a domácí jogurtem a jak kostival, třezalka a bezový plod mohou pomoci rozhýbat jeho zatuhlé části.

                Poslední vysílání 8. 12. 2013 na ČT1
                Herbář - Spokojená domácnost
                Stopáž27 minut

                Spokojená domácnost

                I. řada

                Tajemství spokojené domácnosti podle Herbáře: uklízecí prostředky na čistě přírodní bázi, upečený chléb na stole, sušenky pro děti a ořechovice pro manžílka.

                Poslední vysílání 1. 12. 2013 na ČT1
                Herbář - Sejde z očí, sejde z müsli
                Stopáž27 minut

                Sejde z očí, sejde z müsli

                I. řada

                Zaměříme se na ostřiče zraku, v nichž je lutein a na borůvky. A pomůžeme i své pokožce s měsíčkem, vlaštovičníkem a müsli.

                Poslední vysílání 24. 11. 2013 na ČT1
                Herbář - Doživotní imunita
                Stopáž27 minut

                Doživotní imunita

                I. řada

                V tomto díle budeme na posílení imunity často používat „super“. Na posílení imunity oprášíme staré tajemství, které se dnes nazývá superjídla. Také budeme vařit se superhoubou hlívou ústřičnou, o níž si povíme ještě něco víc. A několik superčísel nakonec předvede řepa.

                Poslední vysílání 17. 11. 2013 na ČT1
                Herbář - Pryč s nachlazením
                Stopáž27 minut

                Pryč s nachlazením

                I. řada

                Předvedeme, jak nachlazení předcházet jablkem a bylinnými bonbony. Pokud se už rozjede, ukážeme silné bojovníky ve formě bylinných čajů, směsí na inhalaci a silného vývaru s bylinkami.

                Poslední vysílání 10. 11. 2013 na ČT1
                Herbář - Štíhlý díl
                Stopáž26 minut

                Štíhlý díl

                I. řada

                Hubnutí není jen dieta, ale také dobré trávení. Zkusíme očistu organismu jahodami na několik způsobů, uvaříme si bylinné čaje, zdravě a chutně zakonzervujeme zeleninu na zimu a dáme si krůtu na bylinkách s fenyklem.

                Poslední vysílání 3. 11. 2013 na ČT1
                Herbář - Kouzlo domácí kosmetiky
                Stopáž26 minut

                Kouzlo domácí kosmetiky

                I. řada

                Ukážeme si základní postupy výroby domácí kosmetiky. Budeme pracovat s měsíčkem, šalvějí, včelím voskem, mydlicí, levandulí nebo kopřivou. Uvaříme si 100% jídlo pouze z květů.

                Poslední vysílání 20. 10. 2013 na ČT1

                Herbář na sociálních sítích

                Napište nám