
15/16 Až se budu vdávat
Část: Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Obsah dílu
Svatební menu bez experimentů, tradiční a dokonalé. Svíčková, knedlíčková polévka a koláče,
Části dílu
70 g droždí
500 ml teplého mléka nebo i víc
220 g krupicového cukru + kostka cukru na kvásek
1 vejce + 3 žloutky
1 kg polohrubé mouky
250 g másla, změklého
1 sáček vanilkového cukru
kůra nastrouhaná z 1 citronu
1 lžička soli
100 ml rumu
1 lžíce oleje
1 rozšlehané vejce na potření okrajů koláčů
mandle a rozinky na ozdobu
Na tvarohovou náplň:
1,5 kg tučného tvarohu (ne ve vaničce)
krupicový cukr podle chuti
250 ml smetany ke šlehání
rum, citronová kůra a 1 vanilkový cukr
1 lžíce solamylu
125 g změklého másla
3 bílky
Na makovou náplň:
250 g kvalitního máku
krupicový cukr podle chuti
špetka skořice
1 vejce
5 rumových perníčků, den předem namočených do vody
Na povidlovou náplň:
750 g švestkových povidel
citronová šťáva podle chuti
rum podle chuti
1 lžíce solamylu
5 lžic rostlinného oleje
1 volská oháňka
1 cibule
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 lžíce rajského protlaku
50–100 ml červeného vína
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
sůl
petrželka na ozdobu
Na játrové knedlíčky:
200 g kuřecích jater, očištěných
40 g másla
1 vejce
1 lžíce majoránky
sůl a pepř
4 stroužky česneku, nadrcené
strouhanka
6 lžic másla
6 lžic rostlinného oleje
700 g falešné svíčkové
sůl a bílý pepř
2 cibule, nakrájené nadrobno
3 velké mrkve, nastrouhané
1 malý celer, nastrouhaný
1 větší petržel, nastrouhaný
1 lžička sušeného tymiánu
5 bobkových list
8 kuliček nového koření
2 lžíce cukru
20 ml octa
2 lžíce brusinek
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce plnotučné hořčice
2 kolečka citronu, bez kůry
1 zakysaná smetana
1 smetana na šlehání
citron, šlehačka a brusinky na ozdobu
Přehled dílů
1/16 Sourozenecká party
I. řada
V příběhu Dity P. hrají hlavní roli recepty, podle kterých tentokrát uvaří pro své dvě sestry a bratra pudinkový trifle, krůtu na šalotkách s bramborovou kaší a salát s červenou řepou a mozzarellou.
2/16 Vyprošťováky
I. řada
Po sourozenecké party se určitě hodí silná krémová česnečka, citronáda a fish and chips s domácí tatarkou.
3/16 Piknik
I. řada
Neplánovaný a nakonec hodně vydařený piknik pro spoustu kamarádů proběhne na louce v pražské Stromovce. Dita připravila pečená jarní kuřátka, skvělou paštiku a jako dezert malé bábovičky s javorovým sirupem.
4/16 Po babičce
I. řada
Rodinnou kuchařku s babiččinými recepty považuje Dita za svůj největší poklad. Podle ní připraví na chalupě koprovou omáčku se ztraceným vejcem, králíka na hořčici, bramboračku a usmaží nadýchané koblihy.
5/16 Moje dorty
I. řada
Běhání k Ditiným oblíbeným činnostem už patří méně, ale když máte před sebou pečení a konzumaci narozeninových dortů, jde o nezbytnou přípravu. Čekají nás čokoládový a třímlékový dort a nakonec speciální rodinný jahodový dort.
6/16 Zavařování
I. řada
Jak si zavařit léto, předvede Dita na chalupě s plným košem darovaných okurek. Vařit bude také domácí jahodový džem, skvělá hrušková povidla a originální cibulovou marmeládu.
7/16 Teplé sladkosti
I. řada
Ze svého deníku Dita tentokrát vybrala teplé sladkosti, které v jejím životě hrají zvláštní roli. Zahání jimi chvíle, kdy bývá sama a sama být nechce.
8/16 Vlakem
I. řada
Snad poprvé v životě Dita P. vyrazí na „čundr“. A rovnou Posázavským pacifikem, klasickou tratí trampů. Jídlo pochopitelně s sebou.
9/16 Dětství
I. řada
Jídla, která jsme jedli v dětství a zůstanou nám na celý život, Dita P. uvaří svému malému synovci Ondrovi.
10/16 Zabijačka
I. řada
Autentická zabijačka, která Ditě připomene zážitek z dětství a také film Postřižiny. Přímo na statku pak uvaří své pojetí zabijačky.