
14/16 Paříž
Část: Hovězí po burgundsku
Obsah dílu
Za jeden víkend v Paříži překoná Dita závratě a vyjede na Eiffelovku - pak se vrhne na francouzskou kuchyň. Přímo ve městě lásky.
Části dílu
3 lžíce olivového oleje
150 g libovější slaniny, nakrájené na kostičky
1 mrkev, nakrájená na kolečka
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
3 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě namletý pepř
1 a 1/2 kg hovězího zadního, nakrájeného na větší kostky
2 lžíce rajčatového protlaku
750 ml silného červeného vína (burgundské, Côte du Rhône)
300 ml hovězího vývaru
1 bobkový list a 3 snítky tymiánu, svázané nití
30 g másla + na zjemnění omáčky
20 malých cibulek nebo šalotek, oloupaných
250 g malých žampionů, omytých a osušených
1 lžíce másla + na opečení chleba
1 lžíce hladké mouky
190 ml mléka
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl a čerstvě namletý pepř
2 lžíce parmazánu
200 g gruyeru nebo ementálu, nastrouhaného
4 krajíce chleba, francouzského, italského nebo toustového
dijonská hořčice na namazání chlebů
6 plátků šunky od kosti
Salát pro 4 osoby:
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžíce medu
200 g mladých lístků zelených salátů
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvá bageta k podávání
500 ml plnotučného mléka
500 ml smetany ke šlehání
8 čerstvých bobkových listů
1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrabaný
3 velká vejce
5 žloutků z velkých vajec
175 g krupicového cukru + 25 g na posypání povrchu krému
špetka soli
Přehled dílů
1/16 Sourozenecká party
I. řada
V příběhu Dity P. hrají hlavní roli recepty, podle kterých tentokrát uvaří pro své dvě sestry a bratra pudinkový trifle, krůtu na šalotkách s bramborovou kaší a salát s červenou řepou a mozzarellou.
2/16 Vyprošťováky
I. řada
Po sourozenecké party se určitě hodí silná krémová česnečka, citronáda a fish and chips s domácí tatarkou.
3/16 Piknik
I. řada
Neplánovaný a nakonec hodně vydařený piknik pro spoustu kamarádů proběhne na louce v pražské Stromovce. Dita připravila pečená jarní kuřátka, skvělou paštiku a jako dezert malé bábovičky s javorovým sirupem.
4/16 Po babičce
I. řada
Rodinnou kuchařku s babiččinými recepty považuje Dita za svůj největší poklad. Podle ní připraví na chalupě koprovou omáčku se ztraceným vejcem, králíka na hořčici, bramboračku a usmaží nadýchané koblihy.
5/16 Moje dorty
I. řada
Běhání k Ditiným oblíbeným činnostem už patří méně, ale když máte před sebou pečení a konzumaci narozeninových dortů, jde o nezbytnou přípravu. Čekají nás čokoládový a třímlékový dort a nakonec speciální rodinný jahodový dort.
6/16 Zavařování
I. řada
Jak si zavařit léto, předvede Dita na chalupě s plným košem darovaných okurek. Vařit bude také domácí jahodový džem, skvělá hrušková povidla a originální cibulovou marmeládu.
7/16 Teplé sladkosti
I. řada
Ze svého deníku Dita tentokrát vybrala teplé sladkosti, které v jejím životě hrají zvláštní roli. Zahání jimi chvíle, kdy bývá sama a sama být nechce.
8/16 Vlakem
I. řada
Snad poprvé v životě Dita P. vyrazí na „čundr“. A rovnou Posázavským pacifikem, klasickou tratí trampů. Jídlo pochopitelně s sebou.
9/16 Dětství
I. řada
Jídla, která jsme jedli v dětství a zůstanou nám na celý život, Dita P. uvaří svému malému synovci Ondrovi.
10/16 Zabijačka
I. řada
Autentická zabijačka, která Ditě připomene zážitek z dětství a také film Postřižiny. Přímo na statku pak uvaří své pojetí zabijačky.