
12/16 Na rybách
Část: Makrelová pomazánka
Obsah dílu
Jídlo začíná úlovkem, ač na to trochu zapomínáme. Dita je tedy u toho, když její táta, bratr a synovec chytají ryby. A hned pak jim úlovky uvaří.
Části dílu
Pro 4 osoby:
1 středně velká dýně Hokkaido
3 lžíce olivového oleje
2 cibule, nakrájené nadrobno
1 l zeleninového vývaru
kousek čerstvého zázvoru, oloupaný
sůl a čerstvě namletý pepř
zakysaná smetana k podávání
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Pro 4 osoby:
1 lžíce červené kari pasty
1 středně velká dýně Hokkaido
350 ml kokosového mléka
sůl podle chutě
chili paprička, nasekaná
3 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
1 makrela
1/2 lžíce dijonské hořčice
šťáva z 1/2 citron
sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti
300 g krémového smetanového sýra
4 filety z candáta a 150 g
mořská sůl
1 mrkev, očištěná a rozpůlená
1 petržel, očištěná a rozpůlená
1 celeru, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
1 snítka tymiánu
2 bobkové listy
10 kuliček pepře
1 lžíce bílého vinného octa
Máslovo-šalotková pěna:
1 lžíce červeného vinného octa
50 ml muškátového vína
4 šalotky nebo svazek jarní cibulky, nakrájené najemno
lžíce vody
250 g másla
kolečka citronu k podávání
2 pstruzi
sůl
hrst pažitky a hladkolisté petrželky
1/2 stroužku česneku, nakrájeného nadrobno
3 lžíce másla
citronová kůra z 1 citronu
plátky citronu na vyložení pekáče
2 lžíce olivového oleje
Přehled dílů
1/16 Sourozenecká party
I. řada
V příběhu Dity P. hrají hlavní roli recepty, podle kterých tentokrát uvaří pro své dvě sestry a bratra pudinkový trifle, krůtu na šalotkách s bramborovou kaší a salát s červenou řepou a mozzarellou.
2/16 Vyprošťováky
I. řada
Po sourozenecké party se určitě hodí silná krémová česnečka, citronáda a fish and chips s domácí tatarkou.
3/16 Piknik
I. řada
Neplánovaný a nakonec hodně vydařený piknik pro spoustu kamarádů proběhne na louce v pražské Stromovce. Dita připravila pečená jarní kuřátka, skvělou paštiku a jako dezert malé bábovičky s javorovým sirupem.
4/16 Po babičce
I. řada
Rodinnou kuchařku s babiččinými recepty považuje Dita za svůj největší poklad. Podle ní připraví na chalupě koprovou omáčku se ztraceným vejcem, králíka na hořčici, bramboračku a usmaží nadýchané koblihy.
5/16 Moje dorty
I. řada
Běhání k Ditiným oblíbeným činnostem už patří méně, ale když máte před sebou pečení a konzumaci narozeninových dortů, jde o nezbytnou přípravu. Čekají nás čokoládový a třímlékový dort a nakonec speciální rodinný jahodový dort.
6/16 Zavařování
I. řada
Jak si zavařit léto, předvede Dita na chalupě s plným košem darovaných okurek. Vařit bude také domácí jahodový džem, skvělá hrušková povidla a originální cibulovou marmeládu.
7/16 Teplé sladkosti
I. řada
Ze svého deníku Dita tentokrát vybrala teplé sladkosti, které v jejím životě hrají zvláštní roli. Zahání jimi chvíle, kdy bývá sama a sama být nechce.
8/16 Vlakem
I. řada
Snad poprvé v životě Dita P. vyrazí na „čundr“. A rovnou Posázavským pacifikem, klasickou tratí trampů. Jídlo pochopitelně s sebou.
9/16 Dětství
I. řada
Jídla, která jsme jedli v dětství a zůstanou nám na celý život, Dita P. uvaří svému malému synovci Ondrovi.
10/16 Zabijačka
I. řada
Autentická zabijačka, která Ditě připomene zážitek z dětství a také film Postřižiny. Přímo na statku pak uvaří své pojetí zabijačky.