Pečená jehněčí plec s pečenými brambory


1 jehněčí plec
2 hlavičky česneku
2 snítky rozmarýnu
Majoránka
Olivový olej
Sůl
Pepř
5 šalotek
100 g másla
300 g brambor grenailleHrášek s mátou:
500 g čerstvého hrášku
Máslo
Máta
Sůl
Pepř
Jehněčí plec očistíme a odblaníme. Podle bílé barvy tuku si ověříme, že maso je v dobré kondici. Žlutý tuk svědčí o stáří.
Utřeme česnek s rozmarýnem, majoránkou a olivovým olejem a vetřeme do masa. Maso necháme 2 hodiny odpočívat v pokojové teplotě.
Do pekáče dáme šalotky, česnek, máslo a odpočinuté maso. Vše přikryjeme alobalem a pečeme 3,5 hodiny při 160 °C. Po 2,5 hodinách do pekáče přidáme brambůrky a pekáč vrátíme na hodinu do trouby.
Po vyndání z trouby dáme maso stranou, brambory v pekáči rozmačkáme s trochou výpeku, šalotkami a česnekem. Zbylou šťávu z masa svaříme asi na třetinu původního množství. Na pánvi lehce orestujeme hrášek, osolíme a přidáme nasekanou mátu.
Porci masa servírujeme s mačkanými bramborami a hráškem, to vše přelité zredukovanou šťávou.
Ohodnoťte tento recept: