Pečený vepřový lalok a plec


1 kg vepřového laloku
1 kg vepřové plece
1 svazek majoránky
Sůl
1 cibule
Nakládané cibulky
1 palička česneku
100 g másla
Kmín
Pepř
Kůži plece a laloku nařízneme na čtverečky. Majoránku si nasekáme a vmasírujeme do řezů, které zároveň ze všech stran osolíme, opepříme a okmínujeme. Masa společně přendáme do pekáče. Cibuli nakrájíme na větší měsíčky a spolu s nakládanou cibulkou dáme do pekáče k masu. Také přidáme máslo a nakrájený česnek. Podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct do trouby na 2 a půl hodiny při 140 °C. Posledních 40 minut pečeme na 180 °C, aby se vypekla kůže.
Mačkaný celer
1 celer
1 kg soli
Pepř
250 g creme fraiche
1 snítka tymiánu
Olivový olej
100 g pražených a nasekaných lískových ořechů
Hlavičku celeru omyjeme a propícháme nožem. Sůl vysypeme do pekáčku a na ni dáme celý celer. Značné množství soli z celeru totiž vytáhne vodu. Pečeme 90 minut při 160 stupních.
Nasekaná lísková jádra opražíme na sucho na pánvi. Opečený celer oloupeme, nakrájíme a lehce rozmačkáme. Dáme na talíř a na vrch přidáme creme fraiche. Dozdobíme tymiánem a oříšky. Nakonec pokapeme olivovým olejem. Přikrájíme maso a můžeme ochutnávat.
Ohodnoťte tento recept: