Marinovaný losos Gravlax s hořčicovo-koprovou omáčkou


2 porce
400 g filetu z lososa s kůží
100 g soli
200 g cukru
1 svazek kopru
2 lžíce vodky
1 lžička hořčičná semínka
1 lžíce drceného pepře
Prsty jedeme po filetu, a kde ucítíme velkou kost, vytáhneme ji pinzetou. Do misky vsypeme cukr, sůl, pepř a hořčičné semínko. Přidáme nasekaný kopr a vše promícháme.
Lososa položíme na tác kůží dolu. Filet potřeme vodkou nebo jiným alkoholem a posypeme směsí koření. Lososa vložíme do hlubší mísy kůží nahoru. Mísu obalíme folií a vložíme do lednice. Lososa v chladu necháme marinovat 3 dny.
Omáčka
3 lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce celozrnné hořčice
6 lžic cukru
4 lžíce červeného vinného octu
Sůl
Pepř
300 ml rostlinného oleje
Nasekaný kopr
Toastový chléb
Do misky si dáme plnotučnou, dijonskou a celozrnnou hořčici. Přidáme cukr, nasekaný kopr a vinný ocet. Zakápneme olejem a promícháme. Osolíme, opepříme a ochutnáme.
Ohodnoťte tento recept: