Chřestová polévka ze slupek


2 porce
Vývar z vaření chřestu
Slupky a odřezky z chřestu
Pár kousků uvařeného chřestu
1 šalotka
25 g másla
1 lžíce hladké mouky
50 ml bílého vína
200 ml smetany
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Řeřicha
Zakysaná smetana na ozdobu
Na oheň dáme hrnec a vlijeme do něj vývar z chřestu. Přidáme slupky a odřezky a necháme vařit.
Šalotku nakrájíme nadrobno.
Mezitím v hrnci rozpustíme máslo, nasypeme na něj nakrájenou šalotku. Šalotku restujeme, až zesklovatí. Šalotka jen změkne, nesmí zhnědnout.
Zaprášíme moukou a restujeme, aby vznikla světlá jíška. Jíšku zalijeme vínem, rozmícháme, krátce svaříme. Pak do jíšky přes síto vlijeme vývar z chřestu.
Z vařených chřestů odkrojíme hlavičky a stonky. Přidáme je do polévky a vaříme 10 minut. Polévku rozmixujeme ponorným mixerem.
Vlijeme smetanu, dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a prohřejeme.
Do talíře vložíme hlavičky vařeného chřestu a vlijeme polévku. Dozdobíme řeřichou a malým kopečkem zakysané smetany.
Ohodnoťte tento recept: