Jan Ponocný: Skvělý repertoár neexistující kapely

Všechny písničky, které ve filmu uslyšíte, napsal právě on. Která bude vaše nejoblíbenější?

Jaký máte vztah k hudebnímu žánru, který hraje filmová kapela Smoke?

Klikněte pro větší obrázek Když mi před vznikem filmu Alice řikala, jak by měla hudba kapely znít, byl jsem uplně nadšený, říkala totiž, že by to měla být kapela takových „pásků“ co mají rádi Stones, Kinks a zároveň by měli mít ke hraní takový „pankáčský“ přístup, takže když jsem slyšel tuhle kombinaci, tak jsem se opravdu zaradoval, protože hudbu sixties jsem měl kolem sebe doma od dětství od rodičů a když jsem zase já vyrůstal a začal sám v patnácti letech hrát, tak jsem úplně miloval The Clash. Všechny ty kapely spojovaly dvě věci, které mám snad na hudbě nejraději, a to syrovost a melodii, což jsou taky zároveň věci, které v hudbě nestárnou. Takže pokud jde o hudební žánr, to nebyl žádný problém se do toho dostat, protože to už je snad i nějaká součást mojí genetický výbavy, problém byl jen v tom, jestli se mi povede udělat dost dobrej repertoár fakt skvělý neexistující kapely.

Která z písniček, které ve filmu zazní, je Vaše nejoblíbenější? A která by se podle Vás mohla stát hitem?

Která písnička by se mohla stát hitem, to opravdu nevím, asi ta kterou uděláme jako singl a donutíme rádia, aby ji hrála, ne? Na soundtrack REVIVAL CIRCUS jsme teď natočili duet-písničku Deep Blue Sea společně s Mekym Žbirkou, písnička bude mít i videoklip, který dělá jeden anglický animátor, pak připravuju ještě další dva singly s klipama, takže uvidíme. Ale hlavně kapela Smoke byla typická albová skupina, takže nevyráběla singly, ale všechny její písničky byly stejně dobré.

Můžete prosím popsat, jak jste spolupracoval s představiteli čtyř muzikantů a učil je hrát na jejich nástroje? Který z herců byl podle Vás hudebně nejtalentovanější?

Nejtalentovanější? No přece VŠICHNI, oni jsou všichni muzikanti a hudbu opravdu milují, což je vidět na zkouškách i na koncertech, že na nástroje hrají a jde jim to skvěle. No a když něco nezahrají jako muzikanti, zahrají to jako herci, což jim myslím taky docela šlo.

Jak vypadala Vaše spolupráce s Vojtou Dykem a kapelou Nightwork?

Vojta zpívá na koncertě jednu písničku společně s Bolkem, který hraje jeho tátu, je to takový docela dojemný moment, když se ten slušný syn teda ustrne nad svým rockerským tatínkem a jeho kámošema na pódiu, které Vojta přetím tituloval jako „zhulený magory“ a zazpívá s ním jednu písničku. Takže Vojta zazpíval dobře. A pokud jde o Nightwork, tak oni tam hráli jen kousek nějaké své staré písničky a na tom jsem se nijak nepodílel.

Ve filmu jste si také zahrál roli slepého bubeníka. Připravoval jste se na ni nějak? Osvojoval jste si nějaké speciální dovednosti, ať už jde o bubnování nebo chování nevidomých?

Klikněte pro větší obrázek Chování nevidomých je asi dost dané tím že nevidí, že jo (smích)? Takže jedna zásadní věc, kterou jsem dělal po celé natáčení je, že jsem celý film natočil se zavřenýma očima a to samo o sobě už docela určí vaše pohyby a reakce. No a párkrat jsem před tím mrknul na film RAY.

Na bubny jsem taky trošku pocvičil, protože jsem věděl, že budu mít v kapele fakt ostrou konkurenci.

Co pro Vás bylo ve filmu nejtěžší - ať už jako pro autora hudby, hudebníhokoučeherců anebo představitele jedné z rolí?

Vůbec nemůžu přijít na to, co bylo nejtěžší, všechno z toho, na co se ptáte, mi přišlo, že šlo hladce, těžký mi přišly jiný věci, jak nebýt po natáčení buřt při takový kvalitě cateringu a jak rychle dodělat soundtrack, takže termíny a jídlo, klasika… hahaha…

Co Vás naopak příjemně překvapilo?

Trochu jsem to čekal, protože se známe děsně dlouho, ale asi mě zase překvapila Alice, jak je šikovná, taky jak se moji kámoši a spoluhráči z kapely Smoke naučili repertoár. A mám pocit, že jednou to nestačilo.

Jste jako hudebník zvyklý vystupovat před publikem a jak se Vám vystupovalo před tím filmovým – ať už v Hořovicích nebo v SaSazu?

Mě hlavně bavilo a hrozně příjemně překvapilo, jak to lidi na koncertech bavilo, sice jsem jako slepý bubeník neviděl vůbec nic, ale podle toho, jak vejskali, se jim to buďto líbilo, nebo jim zrovna přinesli z cateringu nějaký bagetky.

Myslíte, že kapela Smoke by v rámci premiéry mohla vystoupit naživo?

Myslím, že kapela Smoke by měla vystoupit naživo v rámci ČEHOKOLI!!!!!