Cibulová polévka zapečená se sýrem la Gruyére

zelená část pórku
bobkový list
2 snítky tymiánu
2 snítky plocholisté petržele
1,5 kg cibule
120 g másla
1,5 l hovězího nebo jiného vývaru
3 lžíce hladké mouky
150 ml bílého vína
lžička soli
půl lžičky pepře

Gratinování
bílé pečivo
100 g sýra Gruyère nebo Comté

Připravte si bouqet garni. Je to svazek koření a bylin, který dokáže perfektně přenést chuť do připravovaného pokrmu. Potřebujete zelenou část pórku (10 cm), bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele a provázek. Do pórkového listu zabalte bylinky a bobkový list a opatrně převažte provázkem. Dejte stranou. Oloupanou cibuli překrojte na půlku a nakrájejte na stejně velké proužky. Na středním ohni si v hrnci se silným dnem rozehřejte máslo, přidejte všechnu cibuli a pomalu restujte asi 10 minut. Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut (občas promíchejte, cibule se začne přichytávat). Sundejte poklici a za častého míchaní nechte cibuli zkaramelizovat do tmavohnědé barvy. Bude to trvat asi 25 minut. Dejte si ohřát vývar. Hnědou cibuli zaprašte moukou, míchejte ještě minutku a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno zcela vyvaří (až přičichnešte a neucítíte alkohol, je to v pořádku). Podlijte horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45 – 60 minut. Po této době máte hotovo, případně si polévku dochuťe solí a čerstvě mletým pepřem. Pečivo si nakrájejte a v topinkovači nebo troubě ho opečte (je nutné, aby pečivo mělo kůrku, protože jinak by se v polévce ihned rozmočilo). Rozpalte si gril v troubě na maximum. Cibulačku nalijte do lvích hlav lehce pod okraj, poklaďte světlým pečivem a bohatě zasypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené lví hlavy vložte na plechu těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyndat a podávat!

všechny recepty