Vánoční hovězí carpaccio s kaštanovým chlebem

pravá vyzrálá hovězí svíčková
vakuovací sáček nebo fresh fólie
lanýžový olej
celá skořice
sušené švestky
hoblinky parmazánu
kapary
mandarinka
rukola
mořská sůl
pepř
domácí chléb s jedlými kaštany

Z hovězí svíčkové ukrojíme plátek steakuv gramáži cca 100 g, vložíme jej do vakuovací hosáčku nebo mezi fresh fólii a pomocí paličky je začneme rozklepávat až vytvoříme téměř souvislý plátek o tloušťce cca 3mm, následně vezmeme váleček, se kterým plát masa vyválíme již do tenkého carpaccia o tloušťce cca 1mm, maso opatrně vyjmeme a přendáme ho na již připravenou servírovací plochu, zkontrolujeme, zda je pravidelné, pokud ne, dodatečně upravíme do požadovaného - pravidelného obdélníkového tvaru a tlouštky. Na carpacio začneme klást lístky rukoly, hoblinky parmazánu, kamínky sušených švestek, kapary, mandarinku si připravíme na grilu nebo pánvičce a necháme zkaramelizovat - slouží na zakápnutí, posolíme a popepříme, nakonec zakápneme lanýžovým olejem, ve kterém jsme nechali nejlépe přes noc marinovat celou skořici. Podáváme s grilovaným domácímchlebem s jedlými kaštany připraveného dle tradičního receptu, ideální je ho podávat ve vánočním“srnčím hřbetu”.

všechny recepty