Jablkový závin ze škvarkového těsta

Těsto
250 g mletých škvarek
400 g hladké mouky
50 g cukr moučka
1 vejce
1 žloutek
2 hřebíčku
vanilkový cukr
kypřící prášek do pečiva
strouhanou citronovou kůru z jednoho citronu

Všechny suroviny zpracujeme do hladkého těsta a necháme minimálně 20 minut odležet.

Jablková náplň
Z nastrouhaných jablek lehce podusíme na másle s cukrem krupici přidáme rozinky a nasekané oříšky.

Těsto vyválíme do obdelníku, na střed posypeme strouhankou nebo drobenkou z piškotu, aby nám vsákla tekutinu z jablek. Na tu pak klademe jablkovou náplň, potřeme okraje rozšlehaným véjcem a zavineme. Celý závin také potřeme rozšlehaným vejcem. Před pečením závin propíchneme vidličkou, aby nepopraskal. Pečeme dozlatova na 170-180°C 30/40min.

všechny recepty