Karamelizovaná vánočka obalená ve skořicovém cukru s mandarinkovým kompotem a nočkem ze zakysané smetany

4 vykrojené vánočky na kvádr o rozměru 10x5x3cm
3 velké rozšlehané vejce
4 polévkové lžíce mléka
4 polévkové lžíce smetany
nastrouhaná citronová kůra z 1 citrusu
1/2 semínek z vanilky
1 celá skořice
1 badyán
máslo nebo tuk na smažení
skořicový cukr na obalení (cukr moučka + mletá skořice)

Mléko, smetanu, vejce a koření smícháme vše dohromady. Rozehřejeme si rendlík s tukem na smažení. Vykrojenou vánočku namočíme do směsi mléka a vejce. Pokud je tuk dostatečně horký dáme smažit z obou stran. Hned po vyjmutí obalíme ve skořicovém cukru

Mandarinkový kompot
100 g cukr krystal
100 ml bílého sladkého vína
350 g mandarinek
1 vanilkový lusk
1 skořice celá
1 badyán
2 hřebíčky
snítka šafránu

Z cukru si připravíme světlý karamel. Zalijeme bílým sladkým vínem. Přidáme koření a necháme zredukovat na hustý sirup. Poté ke konci přidáme očištěné a nakrájené mandarinky a šafrán. Servírujeme na nahřáty talíř, nejdříve smaženou vánočku obalenou ve skořicovém cukru. Na ni potřeme mandarinkový kompot i v misce zvlášť a noček s cream fraishe a snítku máty.

všechny recepty