Kachní prsa na čočkovém rizotu s karamelizovanými cibulkami a calvadosovou omáčkou - 4 porce

4 kachní prsa
2 snítky rozmarýnu
olivový olej
sůl
pepř

Čočkové rizoto
200 g červená čočka
200 g zelená čočka
1 lžíce olivového oleje
1 větší šalotka
4 plátky slaniny
3 lžíce parmazánu
50 g másla
sůl

Kůži na kachních prsou nařízneme na mřížky, osolte, opepřte, posypte nakrájeným rozmarýnem, zakápněte olivovým olejem a dejte na 3 hodiny do chladu. Maso opečete na pánvi kůži dolů, poté otočte a asi po 1 minutě dejte do vyhřáte trouby na 180 stupňů péct 6-8 minut.

Karamelové cibulky
1 lžíce medu
1 lžíce cukru
12 šalotek
100 ml červeného vína
100 ml vinného octu
1 bobkový list

Cukr rozpusťte s medem, až začne hnednou přidejte cibulky a 1 minutu opékejte. Poté zalijte vínem, octem a přijdete bobkový list. Vařte tak dlouho, až se tekutina odvaří a na cibulkách zůstane lesklý karamel.

Calvadosová omáčka
ořezy z kachních prsou
1 kg kuřecích kostí
1 mrkev
2 jablka
2 cibule
3 stroužky česneku
100 ml calvadosu
500 ml kuřecí vývar
sůl
pepř

Ořezy z kachen, všechnu zeleninu a jablka nakrájete na kostky a společně s kostmi orestujte do tmava. Poté zastříkněte pálenkou, zalijte vývarem a vařte cca 2 h. Pak šťávu oceďte a vařením zredukujte na táhlou konzistenci. Osolte a opepřte. Na talíř skládejte čočku, kachní prsa, karamelové cibulky a přelijte calvadosovou omáčkou. Ozdobte ředkvičkou nebo polníčkem.

všechny recepty