Risotto s parmazánem a mátou - 4 porce 400 g rýže na risotto (carnaroli, arborio)
1,5 l domácího vývaru
2 cibule
100 ml suchého bílého vína
80 g másla
130 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
mořská sůl
2–3 lžíce extra panenského olivového oleje Nejdřív ohřejte vývar v hrnci s vysokým dnem a hranami. V dalším hrnci rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli a duste se špetkou soli při střední teplotě asi 5 minut. Poté teplotu zvyšte, přihoďte rýži a neustále míchejte, aby se vám nepřipekla. Až lehce zesklovatí, přilijte víno. V tuto chvíli bude rýže pěkně vonět a taky celá směs hezky syčet. Jakmile víno prostoupí rýží a zůstane jen jeho aroma, přidejte sběračku vývaru a vařte při mírné teplotě. Přidejte další sběračku a špetku soli; postupně přilévejte vývar, vždy když se předchozí dávka vypaří. Vývar by měl zakrýt všechnu rýži a kopírovat její horní hranici v hrnci. Takhle pokračujte, dokud se rýže neuvaří. Občas zamíchejte, ochutnejte a dochuťte. Nakonec, tak po 15-20 minutách, odstavte rýži z plotny a přidejte většinu parmazánu a máslo. Vše pořádně promíchejte s rýží a nechte přiklopené asi 2 minuty. Chutě risotta se tak úžasně propojí. Risotto se snažte sníst co nejdříve po uvaření, má totiž nejlepší chuť. všechny recepty |