Telecí svíčková se smržovou omáčkou - 2 porce

400 g telecí svíčkové
rozmarýn
oříšek másla
30 g sušených smržů
1 dcl bílého vína
2 šalotky
1 stroužek česneku
300 ml mléka
300 ml 30% smetany
špetka soli a pepře

Sušené smrže necháme nabobtnat v mléku a 30 minut je povaříme na mírném ohni. Poté je scedíme a pořádně vyčistíme od písku, který je ve smržích. Mléko přecedíme přes plátýnko. Nakrájíme na jemno šalotku, kterou zesklovatíme na másle. Přidáme na kolečka nakrájené smrže a na kostičky nakrájený česnek. Směs přelijeme bílým vínem a necháme zredukovat. Do redukce vlijeme přeceděné mléko a smetanu. Vše vaříme na mírném ohni do doby, než omáčka zhoustne.

Zelenina Julien
mrkev
navetka
cuketa

Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky a každou zvlášť vaříme v osolené vodě, vytahujeme když je křupavá na zkus a zchladíme. Telecí svíčkovou nakrájíme na medailonky a opečeme na másle s olivovým olejem a rozmarýnem.

všechny recepty