Italský chléb focaccia / Grilovaný chléb doba přípravy: 2012-09-10 00:00:00 0,5 kg hladké mouky
4 dcl vody
20 g droždí
mořská sůl
olivový olej
olivy
cherry rajčátka
rozmarýn
cukr
česnek 1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Ve vlažné vodě, do které přidáme lžičku cukru, necháme rozpustit droždí. Necháme kvasnice chvilku pracovat“.
3. Do mísy nasypeme prosetou mouku, přilejeme kvasnice s vodou a pomocí vařečky spojíme v těsto. Jakmile je těsto spojené, dáme na pomoučenou pracovní plochu a hněteme. To, že má těsto správnou konzistenci poznáme tak, že je jako dětská prdýlka“.
4. Těsto rozdělíme na poloviny – z jedné upečeme focacciu, z druhé grilovaný chléb.
5. Těsto na focacciu vytaháme rukama na placatý bochánek. Přemístíme na pečicí plech vymazaný olivovým olejem. Necháme chvilku nakynout, potom pomocí všech prstů uděláme do povrchu placky dolíky. Posypeme hrubou mořskou solí, ozdobíme rajčaty, olivami a rozmarýnem.
6. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut.
7. Druhou polovinu těsta si rozdělíme na kousky, které rozválíme na co nejtenčí placky. Pečeme na rozpáleném grilu pomazaném olivovým olejem, každou stranu 2 minuty. Hotový grilovaný chléb potíráme olivovým olejem s rozmačkaným česnekem (k potírání můžeme použít větvičku rozmarýnu). všechny recepty |