Havířská fazolačka
6 porcí
3 hrnky hnědé fazole
700 g uzená žebra
20 g olej
150 g cibule
2 mrkve
1 petržel
2 celé skořice
sůl
pepř
Fazole přebereme, opláchneme a namočíme minimálně 12 hodin předem do studené vody. Poté vodou zalijeme uzená žebra a minimálně hodinu je povaříme do měkka. Žebra vyjmeme, necháme je chvíli vychladnout, obereme z nich maso a nakrájíme ho. Vývar použijeme pro přípravu polévky. Cibuli nakrájíme nahrubo a mrkev a petržel nastrouháme najemno. Do velkého hrnce dáme olej a necháme na něm cibuli zezlátnout. Potom přidáme k cibuli i nastrouhanou kořenovou zeleninu a po krátkém orestování zalijeme uzeným vývarem. Přidáme fazole, celou skořici, sůl a pepř a vše vaříme, až fazole změknou. Vyvařenou skořici vyjmeme. Přibližně 1/5 uvařených fazolí z polévky vyjmeme a rozmixujeme. Po opětovném vložení této kaše do polévky je tato zahuštěna a můžeme přidat i nakrájené uzené maso a celou polévku ještě krátce prohřejeme.