Marcipánové brambory
200 g mandlové mouky
200 g cukr krupice
1 bílek
80-100ml vody
kakao na obalení
cukr moučka dle potřeby
V hrnci za stálého míchání zahříváme cukr krupici a vodu. Jakmile se nám cukr dokonale rozpustí, přestaneme míchat a sirup dále zahříváme až do dosažení teploty 116°C. Po dosažení požadované teploty, ihned stáhneme z ohně a mícháme do okamžiku vzniku jemného bílého zákalu. Poté vmícháme mandlovou moučku a následně prošlehaný bílek. Hrnec vrátíme na mírný oheň a za stálého míchání necháme 1-2 minuty prohřát. Vznikne nám hladká pasta. Marcipán vyklopíme na cukrem moučkou posypanou pracovní plochu a důkladně ho prohněteme. Podle potřeby přidáváme cukr moučku do doby, dokud nezískáme hladkou hmotu. Tu necháme minimálně 1-2 hodiny uležet v lednici. Z marcipánu vytvarujeme kuličky o zvoleném průměru, které pak obalujeme v kakau.
Suchá varianta
120 g mandlové mouky
120 g cukr moučka
1 bílek
1 lžička studené vody
mandlové aroma dle potřeby
kakao na obalení
Všechny suroviny spojíme v hladkou hmotu, kterou zabalíme do potravinářské folie a necháme 1 h vychladit. Z marcipánu vytvarujeme kuličky o zvoleném průměru, které pak obalujeme v kakau.