Maso

Hovězí líčka zapečená s křenovou bramborovou kaši

1 kg hovězích líček
200 g mrkve
100 g celeru
100 g kořenové petržele
200 g cibule
1,5 lžíce dvojitého rajčatového koncentrátu
0,5 l červeného vína
vývar, aby pokryl 2/3 masa v hrnci
olivový olej
sůl
pepř

Líčka omyjte a zbavte pouze těch největších šlach. Jedna strana líčka bude tučnější, druhá spíše masitá. Osolte je, opepřete a vložte na rozpálený olivový olej. Opečte opravdu dohněda, protože redukce cukrů (karamelizace) je v tomto případě moc důležitá. S líčky v hrnci nehýbejte, až budou dostatečně opečená, pustí se sama. Opečená líčka dejte stranou a do toho samého hrnce vložte mrkev, celer a petržel. Nyní zeleninu musíte nechat zkaramelizovat. S cibulí ještě počkejte, ta karamelizuje mnohem rychleji a spálila by se. Až bude zelenina dozlatova opečená, je čas přidat cibuli. Nyní by se měla zelenina opéct dohněda rovnoměrně včetně cibule. Zelenina se bude přichytávat k hrnci – to vůbec nevadí, naopak to dává chuť, jen musíte plochou vařečkou vše seškrábnout (pokud to nepůjde, stačí na chvíli sundat hrnec z plotny, případně lehounce podlít vývarem). Až bude zelenina pěkně hnědá, je čas přidat rajčatový protlak. Pořádně ho se zeleninou promíchejte a zalijte vínem. Zde probíhá další vylučování cukrů a následná karamelizace. Víno nechte odpařit na tuk (poznáte to podle zvuku, uslyšíte opět šum / prskání, který je typický pro restování). V této chvíli do pokrmu vložte zpět maso i se šťávou, která z něj okapala a zalijte do 2/3 vývarem. Vše společně provařte asi tři minutky a vložte zakryté poklicí do předehřáté trouby na 130 stupňů. Po třech hodinách zkontrolujte – hotová líčka ukrojíte lžičkou. Pokud líčka kladou odpor, ještě je hodinu nechte brazírovat. Předehřejte si troubu na 200°C a líčka dejte do zapékací mísy do spod dáme směs líček a překryjeme bramborovou kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka. Slijte z brambor přebytečnou vodu a přidejte máslo, mléko a smetanu. Pomocí kuchyňského mixéru brambory rozmíchejte dohladka. Osolte, opepřete a přidejte vaječný žloutek. Důkladně promíchejte. Uložte zapékací nádobu do předehřáté trouby a pečte přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu. Vyndejte z trouby, přendejte na servírovací talíře a podávejte.

Další recepty Celý díl