Čočkový salát se ztraceným vejcem
25 minut
1 porce
50 g červené neloupané čočky
125 ml vody
1 lžička jablečného octa
1 lžička olivového oleje
1 vejce
velká špetka sušeného drceného chilli
1 lžíce sekané čerstvé petrželky
1 lžíce sekané jarní cibulky
sůl
125 ml vody s půl lžičkou soli a lžičkou octa přiveďte k varu, vsypte čočku a na mírné teplotě vařte 12 minut. Sceďte a můžete nechat vychladnout. Vejce dejte do malého kastrolku zalijte vodou jen tak, aby bylo přesně ponořené, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Odstavte (pokličku nesundávejte) a ponechte takto 6 minut. Vejce vyjměte a ochlaďte ve studené vodě. Takto bude vajíčko uvnitř krásně tekuté, leč při loupání se budete asi vztekat, jak bude měkké, takže nechávám na vás, jestli si připravíte podle vámi zaběhlého rituálu a tuto vychytávku si necháte na vydlabání lžičkou při snídani. Čočku smíchejte se sekanou petrželkou, jarní cibulkou, chilli a lžičkou olivového oleje. Podle chuti dosolte nebo okyselte octem. Dejte do hlubšího talířku nebo misky. Opatrně oloupejte vejce, položte do salátu a nařízněte, aby se vylil žloutek a vytvořil zajímavou zálivku na salát.