Moučníky a cukroví

Masopustní koláče

80 ks

Těsto

0,70 kg mouka hladká
0,30 kg mouka hrubá
0,20 kg máslo (může být i husí nebo vepřové sádlo)
0,05 kg olej
0,07 kg droždí
5 žloutků
1 dkg sůl
0,20 kg cukr krupice
citrónová kůra z poloviny citrónu (chemicky neošetřeného)
4 dcl mléko

Tvarohová náplň

0,40 kg tvaroh
0,15 kg cukr krupice
1 vanilkový cukr
citrónová kůra z poloviny citrónu (chemicky neošetřeného)
2 žloutky
0,05 kg rozinky

Ořechová náplň

0,3 kg vlašských ořechů
0,2 l mléko
0,15 kg cukr krupice
1 vanilkový cukr
citrónová kůra z poloviny citrónu (chemicky neošetřeného)
0,01 kg skořice
0,1 kg piškotových drobečků

Povidlová náplň

0,3 kg povidla
0,1 kg piškotových drobečků
0,02 l rumu
0,01 kg badyánu
citrónová kůra z poloviny citrónu (chemicky neošetřeného)
strouhaný perník

Maková náplň

0,25 kg mletý mák
0,15 l mléko
0,12 kg cukr krupice
kůra z poloviny citrónu (chemicky neošetřeného)
1 vanilkový cukr
0,10 kg piškotových drobečků
skořice
1 lžíce švestkových povidel

Drobenka

0,20 kg sádlo
0,08 kg cukr krupice
0,08 kg cukr moučka
0,50 kg mouka polohrubá
citrónová kůra z poloviny citrónu (chemicky neošetřeného)
1 vanilkový cukr

Drobenku si připravíme tím způsobem, že zpracujeme všechny suroviny dohromady.

Tvarohovou náplň připravíme stejným způsobem, je-li moc řídká, přidáme 2 lžíce strouhanky.

Maková náplň

Uvařené mléko nalijeme na umletý mák a přidáme ostatní suroviny. Pro lepší chuť můžeme přidat lžíci švestkových povidel.

Ořechová náplň

Mléko svaříme, přidáme mleté ořechy a postupně přidáváme ostatní suroviny.

Kynuté těsto

Nejprve si připravíme kvásek. Do 1/3 teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky tolik, aby vzniklo řídké těstíčko (jako na palačinky). Vykynutý kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme v hladké nelepivé těsto. Nakonec přidáme olej. Necháme vykynout cca půl hodiny na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky, které plníme připravenou náplní. Zabalíme do tvaru kuličky a klademe na vymazaný plech. Do kuliček uděláme důlek, potřeme rozšlehaným vejcem a navrch přidáme drobenku. Koláče necháme vykynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 180-190 oC. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem, do kterého přidáme trošku rumu.

Další recepty Celý díl