Ryby a mořské plody

Pečený losos, kompot z brusinek a křene s fenyklovým jogurtem

cca 1,3 kg vykoštěného lososa vcelku s kůží

600 g vařeného bulguru (cca 300 g syrového)

6-8 osob

Fenyklový jogurt

500 g fenyklu nakrájeného na úzké plátky
2 lžičky mořské soli
200 g jogurtu řeckého typu
100 g crème fraîche
najemno nasekané lístky fenyklu, nebo kopr
čerstvě namletý pepř

Pomocí kráječe na zeleninu nebo ostrého nože, nakrájejte fenykl na velmi tenké plátky a promíchejte je se 2 lžičkami jemné mořské soli. Nechte 15 minut vypotit a přebytečnou tekutinu slijte. Fenykl smíchejte s jogurtem řeckého typu, crème fraîche a najemno nasekanými lístky fenyklu, dochuťte čerstvě namletým černým pepřem.

Kompot z brusinek a křene

200 g světlého třtinového cukru
1 dcl vody
200 g čerstvých brusinek (je možno použít broskve, jablka, nebo švestky)
30 g na jemno nastrouhaného křene

V malém rendlíku svařte vodu s cukrem. Přidejte brusinky a několik minut vařte na velkém plamenu. Odstavte a přidejte křen. Kompot nechte vychladnout.

Směs na ochucení

50 g oloupané červené cibule
6 stroužků česneku
50 g najemno nakrájených hlav fenyklu
špetka chilli vloček
trocha papriky
40 g medu
za studena lisovaný olivový olej na pečení
mořská sůl

Další recepty Celý díl