Ovocná jídla

Žemlovka hrušková/jablečná

4-6 porcí

1 veka nakrájená na plátky
500 ml mléka
2 vejce
12 lžic krupicového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
8 menších jablek/ hrušek, oloupaných a nastrouhaných nahrubo
1 lžička mleté skořice
máslo na vymazání pekáče

Nádivka

250 g měkkého tučného tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce změklého másla
30 g vanilkového cukru
1 žloutek
50 g brusinek naložených v malibu

Nejdřív připravte tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřete s máslem, cukrem a žloutkem. Přidejte vanilkový cukr a scezené brusinky (tekutinu uchovejte). V míse prošlehejte mléko se žloutky, přidejte 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošlehejte. Do ochuceného mléka postupně vkládejte plátky veky a nechte je nasáknout. Troubu předehřejte na 160 °C. Menší pekáček vymažte máslem a dno pokryjte první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka, posypte skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjte další vrstvou veky. Na tu rozetřete tvarohovou nádivku, pokryjte poslední vrstvou navlhčené veky a pokapejte likérem malibu z brusinek. Dejte péct do trouby asi na 45 minut. Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejte pevný sníh na sněhovou čepici. Rozetřete ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut nechte zapéct v troubě. Poslední vrstvu veky můžete před pečením lehce poprášit moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem a rumem, ve kterém jste namáčeli rozinky. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička.

Další recepty Celý díl